Są słodziutkie i bardzo soczyste. Mają krwisty miąższ i pomarańczową skórkę. Dostępne kilka miesięcy w roku, w niewielu miejscach. Czerwone pomarańcze. Według mnie najlepsze ze wszystkich cytrusów.
Gdy robiąc zakupy na bazarze moim oczom ukazały się te cudowne owoce, bez zastanowienia kupiłam całą torbę.
W drodze powrotnej do domu, w głowie powstało mnóstwo pomysłów na wykorzystanie tych okrągłych, aromatycznych pyszności. .
Pachnące naleśniki z konfiturą pomarańczową, orzechowy tort z kremem cytrusowym, babka z rozpływającą się w ustach słodko- kwaśną polewą.
A może jednak coś mniej pracochłonnego, a jednocześnie równie smacznego?
O tak! Intensywnie pomarańczowe, wilgotne, otulone rozpływającą się w ustach glazurą ciasto.Jakby tego było mało, jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut.
Jeśli nie uda Wam się zdobyć czerwonych pomarańczy bez obaw możecie je zastąpić zwykłymi. W żaden sposób nie wpłynie to na jakość wykonanego placka. Zapewniam Was, że ta słodycz jest nie tylko smaczna. To samo zdrowie. Mąka kokosowa to nieocenione źródło błonnika, do tego bogate w białko jajka. Nie ma tu miejsca na wyrzuty sumienia. Z radością można sięgać po kolejny kawałek i rozkoszować swoje kubki smakowe. Ja niestety nie doznałam tej przyjemności. Mój ukochany mąż ( łakomczuch), który jest wielbicielem słodkości, w nocy zjadł całe ciasto. A dla mnie w lodówce została patera z okruszkami i łyżka miodowej polewy.
Składniki:
Polewa:
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
- 10 jaj
- 1/2 szklanki cukru kokosowego ( lub innego słodu)
- szczypta soli
- łyżeczka wanilii
- skórka starta z 2 pomarańczy
- szklanka mąki kokosowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
Polewa:
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki miodu
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
jaka wielkosc formy?
OdpowiedzUsuńjuż poprawione! pozdrawiam
Usuń