Płaski okrągły placek, bogato posmarowany sosem pomidorowym, obficie posypany serem. Do tego ogromne możliwości, jeśli chodzi o dodatki. Jedni lubią dużo warzyw, inni pizzę z ogromną ilością sera czy mięsa.
A co z pizzą bezglutenową? Czy można zrobić taką, która będzie choć odrobinę przypominała tę tradycyjną? Chrupiące ciasto z wierzchu, miękkie i wyrośnięte w środku. To główny cel osób, które chcą zjeść pizzę całkowicie dla nich bezpieczną, wolną od glutenu.
Po wielu próbach, kilogramach ciasta jakie wylądowały w koszu, udało mi się zrobić takie, które według mnie jest idealne. Przedstawiam Wam przepis na spód do pizzy, który zachwycił nawet mojego "glutenowego" męża.
Składniki na ciasto ( 2 pizze o średnicy 25cm):
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 11/2 szklanki wody
- 2 łyżki skrobi z tapioki
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- łyżka nasion chia
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 g mąki z białego ryżu
- 80 g mąki z brązowego ryżu
- 80 g maki jaglanej
- 2 łyżki oleju
- ulubione dodatki do pizzy
Po tym czasie, na stolnicy wysypanej dowolną mąką bezglutenową, formuję 2 placki do pizzy. Smaruję je sosem pomidorowym, dodaję wegański ser i ulubione dodatki. Piekę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, aż boki ciasta będą mocno przyrumienione.
Czy można czymś zastąpić skrobię z tapioki? Np. skrobią ziemniaczaną? Pozdrawiam, Ewelina
OdpowiedzUsuńmyślę że tak :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń