Kto dalej sądzi, że wypieki bezglutenowe są bez smaku, a wyglądem odbiegają od tych tradycyjnych? Spójrzcie tylko na te ciasteczka! Wyglądają obłędnie. Smakują równie wyśmienicie!
Do przygotowania tych zgrabnych pierożków użyłam mrożonych jagód. Należy je wcześniej rozmrozić, ponieważ położone na ciasto zimne owoce mogą sprawić, że to będzie pękać ( ciasto musi mieć temperaturę pokojową),
Zmielone nasiona chia są rewelacyjnym zamiennikiem gumy guar czy ksantanowej (często stosowanych w wypiekach bezglutenowych). Ciasto z ich dodatkiem nie kruszy się, nie rozpada w trakcie wałkowania.
Jest bardzo elastyczne i łatwe w obróbce. Taki prosty dodatek, który znacznie ułatwia pracę.
Jeśli macie takie nasionka w domu, wystarczy zmielić je w młynku do kawy. Białe nasiona chia są tutaj lepszym wyborem. Ciasto z ich użyciem nie ciemnieje. Ja jednak używam tych tradycyjnym, powszechnie dostępnych i jestem równie zadowolona z efektu.
Składniki ( ciasto):
- 80 g maki ryżowej
- 60 g mąki owsianej
- 40 g maki jaglanej
- 30 skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki skrobi z tapioki
- 3 łyżki zmielonych nasion chia
- 3 łyżki ksylitolu
- szczypta soli
- 120 g klarowanego masła, zimnego
- 80 ml śmietanki kokosowej, schłodzonej
- 50 ml zimnej wody
* ciasto można również przygotować bez użycia robota, wtedy należy postępować jak z każdym innym rodzajem ciasta kruchego
Nadzienie:
- 200 g jagód ( ja użyłam mrożonych)
- 3 łyżki ksylitolu
- łyżka skrobi kukurydzianej
- skórka i sok z jednej cytryny
Ciasto wyciągam z lodówki, wałkuję je na placek o grubości 2-3 mm. Szklanką o średnicy około 7 cm wykrawam kółeczka. Nadziewam pierożki jagodami. Zlepiam jak pierogi, dociskając boki widelcem. Wierzch ciastek smaruję żółtkiem jajka i posypuję ksylitolem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu, aż ciasteczka się zarumienią ( około 25 minut).
Koniecznie muszę spróbować te zmielone nasiona jako dodatek do ciast, aż zgłodniałam patrzą na Twoje dzieło :-)
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam
Usuńile wyszło tych pierożków??
OdpowiedzUsuńZ podanej porcji wychodzi około 15 pierożków, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń