Zima to pora roku, która u mnie pachnie pomarańczami, mandarynkami, jabłkami i aromatycznymi przyprawami: imbirem, cynamonem, wanilią. Ze spiżarni znikają zamknięte w słoikach pomidory, papryki, ogórki. A w zamrażarce widnieją ostatnie pojemniki jagód, poziomek i malin.
Warto więc sięgać po cytrusy i to z nich przygotowywać smaczne, pachnące desery.
Trudno w to uwierzyć, ale owoce cytrusowe mimo, że są smaczne,nie uchronią nas przed grypą, przeziębieniem, tak jak jest to powszechnie uznawane.
Najbogatsze źródła witaminy C o przede wszystkim nasze polskie porzeczki, papryka, żurawina czy szpinak. Nie oznacza to jednak , że nie powinniśmy ich zajadać:)
Składniki:
- 140 g mąki gryczanej
- szklanka mielonych orzechów włoskich
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jaja
- 150 ml mleka kokosowego
- 150 g ksylitolu/ miodu
- 100 g roztopionego oleju kokosowego
- 5 mandarynek
- polewa *
- do podania : orzechy laskowe, pistacje
Jajka ubijam z ksylitolem. Dodaję mleko kokosowe, roztopiony olej. Do ciasta wsypuję wszystkie sypkie składniki. Dokładnie mieszam. Na dnie okrągłej tortownicy, wysmarowanej olejem kokosowym układam pokrojone na pół mandarynki ( przecięciem do dołu). Na mandarynki wylewam przygotowane ciasto. Piekę w temperaturze 180 stopni jakieś 40-50 minut ( wbity w ciasto patyczek musi być suchy). Upieczony placek odwracam ( mandarynki pięknie się wtedy prezentują), wystudzony pokrywam polewa i posypuje orzechami.
* polewa: 100 ml mleka kokosowego podgrzewam w garnku, dodaję czubatą łyżkę miodu. Podgrzewam do czasu, aż powstanie gęsta, jednolita polewa ( około 10 minut).
Czy zamiast mielonych orzechów mogę dodać do ciasta mielone migdały? :)
OdpowiedzUsuńpewnie, że tak :) pozdrawiam
Usuńciasto wygląda obłędnie! to chyba dzięki tym "odwróconym" mandarynkom :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Kobiecemysli.pl