czwartek, 19 stycznia 2017

Słodkie ziemniaki i daktyle. Brownie

bezglutenowe brownie

Coś w sam raz dla czekoladowych łasuchów.
Pyszne, intensywne w smaku Brownie ze słodkich ziemniaków. Idealne dla wegan oraz osób unikających  glutenu.
Słodycz batatów i daktyli, zmielone orzechy i dobrej jakości czekolada zachwycą podniebienia nawet tych, którzy są zwolennikami tradycyjnych, opartych na mące pszennej i maśle wypieków.
Zapewniam Was, że to ciasto jest nie tylko smaczne. To samo zdrowie. Błonnik, potas, żelazo, witamina C, można by tak wymieniać bez końca.
Chcę jednak troszkę uwagi poświecić słodkim ziemniakom, które w Polsce zyskują coraz większą popularność.
Batat, to korzeń wywodzący się z Ameryki, znany już około roku 8000 p.n.e.
Wbrew swojej nazwie słodki ziemniak nie jest spokrewniony z ziemniakiem, który pochodzi z Azji i Afryki.
Powszechny pomarańczowy batat jest jednym z czołowych źródeł beta- karotenu, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Warzywo to dostarcza nam również duże ilości potasu, błonnika, witaminy C.
Chiny produkują najwięcej batatów na świecie. Połowa z tego jest zużywana na pasze.


Składniki:

  • 2 ugotowane bataty
  • 300 g świeżych daktyli, wypestkowanych
  • 2/3 szklanki maki migdałowej
  • 60 g mąki gryczanej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 60 g kakao dobrej jakości
  • 2 łyżki ksylitolu
  • łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • do podania : dżem malinowy, płatki kokosa
Bataty i daktyle miksuję blenderem. Dodaję przesianą mąkę migdałową i gryczaną, proszek do pieczenia, ksylitol, cynamon i sól. Na koniec całość mieszam z kakao. Tak przygotowane ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Wystudzone brownie pokrywam dżemem malinowym, posypuję płatkami kokosa.

brownie bez glutenu


2 komentarze:

  1. Mniam. Uwielbiam takie wilgotne, zbite ciasta czekoladowe, a jak są do tego zdrowe to nic tylko zajadać i rozkoszować się smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, to prawda :) zdrowie też może być smaczne:) pozdrawiam

      Usuń