Naleśniki? Kto ich nie lubi? Uniwersalny placek, w który można zawinąć niemalże wszystko.
Dzisiaj przedstawiam Wam propozycje na pyszną i bezglutenową wersję tego polskiego przysmaku.
Nie znajdziecie tu białego sera, czy prażonych jabłek. Nie ma tu również mąki pszennej i tłustego mleka. Tutaj królują nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim wartość odżywcza produktów.
Mąka z ciecierzycy sprawdza się rewelacyjnie w tego typu potrawach.
Zawiera dużo białka i błonnika. Syci więc na bardzo długo.
Jest dobrym źródłem minerałów, jak chociażby żelaza. Warto zaznaczyć, że błonnik ciecierzycy jest mniej więcej w 70 proc. nierozpuszczalny i trafia niestrawiony do okrężnicy. Tam metabolizują go bakterie, tworząc krótko-łańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają komórki jelita i są istotne dla jego pracy i zdrowia.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki siemienia lnianego ( całego, niezmielonego)
- 2 łyżki nasion chia
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 11/2 szklanki wody gazowanej
- 2 łyżki skrobi z tapioki
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- szczypta soli
- łyżka oleju rzepakowego
Do podania: czerwona cebula, ugotowana czarna fasola, masło orzechowe, awokado
Jajko rozbijam w misce. Dodaję wodę, olej. Mieszam dokładnie. Do mieszanki dodaję wszystkie pozostałe składniki ciasta. Mieszam, aż ciasto będzie gładkie i jednolite ( bez grudek).
Na rozgrzanej patelni, posmarowanej masłem klarowanym smażę naleśniki ( z tych proporcji wychodzą jakieś 4 sztuki).
Jeszcze ciepłe, smaruję masłem orzechowym. Podaję z cebulką, pokrojonym awokado i ugotowaną fasolką.
Uwielbiam tą mąkę ;) Tylko ja robię z niej naleśniki/placki bez jajek :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
PokerStars Casino Resort-Hotel-Hotel-Hotel-Hotel-Hotel-Hotel-Hotel
OdpowiedzUsuńPokerStars 양산 출장마사지 Casino 정읍 출장마사지 Resort-Hotel-Hotel-Hotel-Hotel-Hotel-Hotel-Hotel-Hotel-Hotel-Hotel-Hotel-Hotel.jpg 포항 출장샵 · (702) 770-5200 공주 출장안마 · View 오산 출장샵 Profile.