piątek, 2 września 2016

morele i masło orzechowe, ciasto


Sezon na morele w pełni. Pyszne, pięknie się prezentujące pomarańczowe kulki, są znakomite jako dodatek do ciast, czy też jako przekąska. 
Świeże morele mają mnóstwo witaminy C ( więcej niż brzoskwinie). Zawierają błonnik i karotenoidy- barwniki odpowiedzialne za ich piękny kolor. Suszenie tych owoców sprawia, że zawartość witaminy C spada, natomiast zwiększa się ilość żelaza, karotenoidów, białka i błonnika.
Szybkie ciasto, idealne do  popołudniowej kawy? O tak! Zapraszam.

Składniki:
  • 6 jaj
  • 2 łyżki stołowe roztopionego oleju kokosowego (nierafinowanego)
  • 5 łyżek ksylitolu ( można zastąpić cukrem)
  •  4 łyżki naturalnego masła z orzechów ziemnych
  • szczypta soli
  • ziarenka z laski wanilii
  • 1/2 szklanki przesianej mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( bezglutenowego)
  • morele
Jaja, olej, ksylitol, masło orzechowe, sól, wanilię zmiksuj dokładnie. Dodaj przesianą mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Wylej do natłuszczonej olejem kokosowym i wyłożonej papierem blaszki o średnicy 24 cm. Piecz 15-20 minut w temperaturze 205 stopni.





1 komentarz: