Sezon na morele w pełni. Pyszne, pięknie się prezentujące pomarańczowe kulki, są znakomite jako dodatek do ciast, czy też jako przekąska.
Świeże morele mają mnóstwo witaminy C ( więcej niż brzoskwinie). Zawierają błonnik i karotenoidy- barwniki odpowiedzialne za ich piękny kolor. Suszenie tych owoców sprawia, że zawartość witaminy C spada, natomiast zwiększa się ilość żelaza, karotenoidów, białka i błonnika.
Szybkie ciasto, idealne do popołudniowej kawy? O tak! Zapraszam.
Składniki:
- 6 jaj
- 2 łyżki stołowe roztopionego oleju kokosowego (nierafinowanego)
- 5 łyżek ksylitolu ( można zastąpić cukrem)
- 4 łyżki naturalnego masła z orzechów ziemnych
- szczypta soli
- ziarenka z laski wanilii
- 1/2 szklanki przesianej mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( bezglutenowego)
- morele
Jaja, olej, ksylitol, masło orzechowe, sól, wanilię zmiksuj dokładnie. Dodaj przesianą mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Wylej do natłuszczonej olejem kokosowym i wyłożonej papierem blaszki o średnicy 24 cm. Piecz 15-20 minut w temperaturze 205 stopni.
ślicznie wygląda *.*
OdpowiedzUsuń