wtorek, 21 marca 2017

Zielono na talerzu. Obłędny tort czekoladowy.

bezglutenowy tort czekoladowy
       
bezglutenowy tort

Każdy z nas od czasu do czasu lubi sięgnąć po coś słodkiego. Delektując się smakiem ulubionych łakoci, często pojawiają się wyrzuty sumienia. Że to niezdrowe, że przetworzone czy wysoko kaloryczne. Nie oszukujmy się, słodkości dostępne na sklepowych półkach są bardzo często napchane cukrem, słodzikami, złej jakości czekoladą i chemią. Na próżno szukać w nich wartości odżywczych. Warto więc, jak tylko to możliwe przygotowywać desery w zaciszu domowym. Wtedy mamy całkowitą pewność co ląduje na naszym talerzu.
 Jeszcze niedawno wypieki bezglutenowe stanowiły dla mnie nie lada wyzwanie.
Po wielu próbach, tych bardziej i mniej udanych wiem, że dieta eliminująca gluten może być równie smaczna i kolorowa.
Spójrzcie tylko na ten tort! Czekoladowy, bezglutenowy biszkopt bez grama rafinowanego cukru. Przełożony zielonym kremem na bazie awokado, z dodatkiem japońskiej herbaty matcha.
Brzmi nieźle. Zapewniam Was, że smakuje jeszcze lepiej!
 I ta świadomość, że zjadając kolejny kawałek dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Po przeliczeniu kosztów składników wychodzi na to, że tort ten nie należy do najtańszych.
Nie robimy jednak takich deserów na co dzień.
Gdy zbliża się jakaś wyjątkowa  okazja ( np. nadchodzące święta), przy której chcemy zachwycić naszych gości warto przygotować coś tak specjalnego. Efekt powala na kolana!
bezglutenowy tort

Składniki (biszkopt):
bezglutenowy biszkopt czekoladowy


  • szklanka maki owsianej bezglutenowej
  • szklanka mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki kakao, dobrej jakości
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szklanka cukru kokosowego ( można zastąpić ksylitolem, innym słodem)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 3 jaja
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • szczypta soli


Jaja ubijam z cukrem na puszysta masę.
 Dodaję sól, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy i kakao.
Do miski przesiewam mąkę owsianą i ryżową. Mieszam dokładnie. Pod koniec dodaję olej.
Całość mieszam delikatnie. Tak powstałe ciasto przelewam do foremki o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 50-60 minut.
 Patyczek wbity w biszkopt musi być suche. Odstawiam do ostygnięcia.
 Po tym czasie kroję ciasto na trzy w miarę równe części.


Przełożenie:
  • szklanka orzechów nerkowca, moczonych w wodzie co najmniej 5 godzin
  • łyżka zielonej herbaty matcha
  • duże awokado
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu ( ja dałam słonecznikowy)
Namoczone nerkowce odsączam z wody. Dodaję roztopiony olej, obrane i pozbawione pestki awokado i miód. Całość miksuję blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Na sam koniec dodaję zielona herbatę. Mieszam dokładnie. Tak przygotowany krem schładzam w lodówce przez jakieś 2 godzinki. Następnie przekładam nim wcześniej przygotowane blaty biszkoptowe.
przepis na bezglutenowy tort



4 komentarze:

  1. Wygląda bosko! Na pewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast nerkowców można dać migdały? Czy można bez zielonej herbaty? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można migdały lecz blanszowane należy je moczyć tyle samo w wodzie lub nawet dłużej. Jeśli chodzi o herbatę to można ja pominąć ale krem wtedy będzie bardziej awokadowy😊Pozdrawiam

      Usuń