czwartek, 23 marca 2017

Jaglane babeczki.

bezglutenowe babeczki

Resztki jedzenia. Kawałek pora, marchewki. Kilka plasterków wędliny czy sera. Często nie wiemy co zrobić z żywnością zalegającą w lodówce.
Babeczki jaglane z warzywami. Prosty przepis, który stanowi świetną alternatywę dla tych, którym znudziły się już kanapki w pracy,  w szkole. Idealne na śniadanie, kolację. Podane na ciepło w towarzystwie sałatki mogą stanowić pełnowartościowy obiad. Bazą ich przygotowania jest kasza jaglana, jajka i ser. Dodatki można modyfikować wedle uznania. Innymi słowy, można do nich dorzucić wszystko co mamy pod ręką.


przepis na bezglutenowe muffiny




Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g sera koziego
  • 5 jajek
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • garść natki pietruszki
  • żółta papryka
  • pieprz
Ugotowaną kaszę jaglaną łączę z serem kozim
 ( startym na tarce o małych oczkach). Wbijam jajka.Całość mieszam dokładnie. Dodaję posiekaną natkę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
Na sam koniec dorzucam mąkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Tak powstałe ciasto przekładam do formy na muffiny, wyłożonej papierem do pieczenia.
 Babeczki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.


babeczki bezglutenowe


1 komentarz:

  1. Uwielbiam :) świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń