Resztki jedzenia. Kawałek pora, marchewki. Kilka plasterków wędliny czy sera. Często nie wiemy co zrobić z żywnością zalegającą w lodówce.
Babeczki jaglane z warzywami. Prosty przepis, który stanowi świetną alternatywę dla tych, którym znudziły się już kanapki w pracy, w szkole. Idealne na śniadanie, kolację. Podane na ciepło w towarzystwie sałatki mogą stanowić pełnowartościowy obiad. Bazą ich przygotowania jest kasza jaglana, jajka i ser. Dodatki można modyfikować wedle uznania. Innymi słowy, można do nich dorzucić wszystko co mamy pod ręką.

Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 g sera koziego
- 5 jajek
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki jaglanej
- garść natki pietruszki
- żółta papryka
- pieprz
Ugotowaną kaszę jaglaną łączę z serem kozim
( startym na tarce o małych oczkach). Wbijam jajka.Całość mieszam dokładnie. Dodaję posiekaną natkę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
Na sam koniec dorzucam mąkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Tak powstałe ciasto przekładam do formy na muffiny, wyłożonej papierem do pieczenia.
Babeczki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.
Uwielbiam :) świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!