środa, 1 lutego 2017

Bezglutenowe pierogi ze spiruliną.

ciasto na bezglutenowe pierogi


ciasto na pierogi bez glutenu

Spirulina. Jest jednokomórkowym organizmem, który powszechnie występuje w środowisku. Należy do glonów, jest sinicą, a dokładnie cyjanobakterią. Jak każda bakteria, ma swoje wady, ale też dużo zalet, dzięki czemu zyskała miano superfoods.
Stosowana w Afryce, jako źródło pokarmu, bogatego w białko i witaminy 
Spirulina zawiera 60-70 % pełnowartościowego białka, witaminy A ( beta-karoten), B1. B2, E i K. 
To również źródło siarki, która poprawia jakość naszej skóry, włosów i paznokci. Określana mianem super żywności spirulina, zawiera też fikocyjaninę , niebieski barwnik, który ma silne działanie antyoksydacyjne przeciwzapalne. 
Spirulina działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, stabilizuję glukozę i wspomaga wzrost flory bakteryjnej. 
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pierogi z dodatkiem zielonej spiruliny. Mają piękny kolor, są całkowicie wolne od glutenu i naprawdę pyszne.
Ciasto z tego przepisu wychodzi elastyczne, można je cieniutko rozwałkować, nie rozrywa się,  
a pierożki łatwo się zlepiają. Tak przygotowane ciasto można nadziewać dowolnym, ulubionym farszem. U mnie to szpinak mocno doprawiony czosnkiem i kasza jaglana :)



ciasto na pierogi bezglutenowe

Składniki: 
  • 3 łyżki łuski babki jajowatej
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki skrobi z tapioki
  • szklanka zimnej wody
  • 1 1/2 szklanki maki gryczanej
  • szklanka mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka spiruliny
  • dowolny farsz, u mnie z kaszy jaglanej i szpinaku
Babkę, siemię i tapiokę zalewam szklanką zimnej wody. Mieszam aż powstanie gęsty kisiel. Na stolnicę wysypuję mąkę gryczaną, ryżową i spirulinę. Dodaję sól. Tak przygotowane suche składniki mieszam dłońmi, aż się połączą. Dodaję olej i wcześniej przygotowany kisiel. Wyrabiam ciasto. Jeśli istnieje taka konieczność dolewam ciepłej, przegotowanej wody. Wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto, które daję się bez trudu wałkować. Zlepiam pierożki z ulubionym farszem. Gotuję w osolonej wodzie.

ciasto na pierogi bezglutenowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz