Spirulina. Jest jednokomórkowym organizmem, który powszechnie występuje w środowisku. Należy do glonów, jest sinicą, a dokładnie cyjanobakterią. Jak każda bakteria, ma swoje wady, ale też dużo zalet, dzięki czemu zyskała miano superfoods.
Stosowana w Afryce, jako źródło pokarmu, bogatego w białko i witaminy
Spirulina zawiera 60-70 % pełnowartościowego białka, witaminy A ( beta-karoten), B1. B2, E i K.
To również źródło siarki, która poprawia jakość naszej skóry, włosów i paznokci. Określana mianem super żywności spirulina, zawiera też fikocyjaninę , niebieski barwnik, który ma silne działanie antyoksydacyjne przeciwzapalne.
Spirulina działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, stabilizuję glukozę i wspomaga wzrost flory bakteryjnej.
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pierogi z dodatkiem zielonej spiruliny. Mają piękny kolor, są całkowicie wolne od glutenu i naprawdę pyszne.
Ciasto z tego przepisu wychodzi elastyczne, można je cieniutko rozwałkować, nie rozrywa się,
a pierożki łatwo się zlepiają. Tak przygotowane ciasto można nadziewać dowolnym, ulubionym farszem. U mnie to szpinak mocno doprawiony czosnkiem i kasza jaglana :)
Składniki:
- 3 łyżki łuski babki jajowatej
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki skrobi z tapioki
- szklanka zimnej wody
- 1 1/2 szklanki maki gryczanej
- szklanka mąki ryżowej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- łyżka spiruliny
- dowolny farsz, u mnie z kaszy jaglanej i szpinaku
Babkę, siemię i tapiokę zalewam szklanką zimnej wody. Mieszam aż powstanie gęsty kisiel. Na stolnicę wysypuję mąkę gryczaną, ryżową i spirulinę. Dodaję sól. Tak przygotowane suche składniki mieszam dłońmi, aż się połączą. Dodaję olej i wcześniej przygotowany kisiel. Wyrabiam ciasto. Jeśli istnieje taka konieczność dolewam ciepłej, przegotowanej wody. Wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto, które daję się bez trudu wałkować. Zlepiam pierożki z ulubionym farszem. Gotuję w osolonej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz