Oto lista moich pięciu must have w kuchni:
- Awokado. Warzywo idealne, o wszechstronnym zastosowaniu. Dodaję je do puddingów, koktajli, sałatek. Świetne do wypieków. Awokado+ czekolada + mleko kokosowe= idealny krem do ciast, tortów, słodkich wypieków.
- Daktyle. Uwielbiam te świeże! To naturalny słodzik, który jest skarbnicą błonnika i potasu.
- Nerkowce. Namoczone przez noc w wodzie, zmiksowane, są najlepsze jako dodatek do bezglutenowych wypieków. Ich kremowa konsystencja, delikatny smak. Takie kremy w słodkościach są nie tylko pyszne, ale też bardzo odżywcze.
- Mąka gryczana. Niezawodna. Kupiona od zaprzyjaźnionego rolnika, zmielona gryka. Dodaję ją do naleśników, ciast, gofrów, chleba, ciasta na pizzę.
- Olej kokosowy. Uwielbiam jego przyjemny zapach unoszący się w całej kuchni. Stosuję go zamiennie z masełkiem klarowanym. Stosuję również w celach kosmetycznych. Idealny dodatek do peelingu, maski do włosów, olejku do ciała.
Dzisiejsza tarta, którą Wam przedstawiam to rewelacyjny pomysł na obiad, kolację.
Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kruchy spód, przygotowany z mąki kokosowej i migdałowej sprawdzi się równie dobrze w tartach na słodko.
Składniki( spód):
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Spód nakłuwam widelcem w wielu miejscach i podpiekam około 15 minut.
Przygotowuję nadzienie. Awokado miksuję blenderem na gładki mus, dodaję całe jaja i masło orzechowe. Mieszam mikserem, aż masa będzie jednolita. Tak przygotowane nadzienie wylewam na podpieczony kruche ciasto. Na wierzchu układam upieczone wcześniej, pokrojone w plastry warzywa. Całość posypuję dowolnymi przyprawami. Zapiekam kolejne 15 minut lub dłużej ( masa jajeczna musi się ściąć).
Składniki( spód):
- 3/4 szklanki przesianej mąki kokosowej
- 3/4 szklanki maki migdałowej
- 3 jajka
- 5 łyżek roztopionego masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 jaja
- awokado
- łyżka dowolnego masła orzechowego
- 2 upieczone buraki
- upieczona marchewka ( można pominąć)
- sól, ulubione przyprawy
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Spód nakłuwam widelcem w wielu miejscach i podpiekam około 15 minut.
Przygotowuję nadzienie. Awokado miksuję blenderem na gładki mus, dodaję całe jaja i masło orzechowe. Mieszam mikserem, aż masa będzie jednolita. Tak przygotowane nadzienie wylewam na podpieczony kruche ciasto. Na wierzchu układam upieczone wcześniej, pokrojone w plastry warzywa. Całość posypuję dowolnymi przyprawami. Zapiekam kolejne 15 minut lub dłużej ( masa jajeczna musi się ściąć).
Wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/