piątek, 3 lutego 2017

Kruche ciasto bezglutenowe. Kolorowa tarta.


bezglutenowa tarta z warzywami

kruchy spód na tartę
Są takie produkty, które w mojej kuchni znajdują się zawsze. Ich braki uzupełniam na bieżąco, czasem z dużym wyprzedzeniem. Nie dlatego, że znalazłam jakąś ciekawą promocję, one po prostu muszą być. To trochę tak jak z ubraniami. Każda z nas ma ulubioną parę spodni, koszulę czy sukienkę, którą mogłaby nosić cały czas i się z nią nie rozstawać.

Oto lista moich pięciu must have w kuchni:
  1. Awokado. Warzywo idealne, o wszechstronnym zastosowaniu. Dodaję je do puddingów, koktajli, sałatek. Świetne do wypieków. Awokado+ czekolada + mleko kokosowe= idealny krem do ciast, tortów, słodkich wypieków.
  2. Daktyle. Uwielbiam te świeże! To naturalny słodzik, który jest skarbnicą błonnika i potasu. 
  3. Nerkowce. Namoczone przez noc w wodzie, zmiksowane, są najlepsze jako dodatek do bezglutenowych wypieków. Ich kremowa konsystencja, delikatny smak. Takie kremy w słodkościach są nie tylko pyszne, ale też bardzo odżywcze.
  4. Mąka gryczana. Niezawodna. Kupiona od zaprzyjaźnionego rolnika, zmielona gryka. Dodaję ją do naleśników, ciast, gofrów, chleba, ciasta na pizzę. 
  5. Olej kokosowy. Uwielbiam jego przyjemny zapach unoszący się w całej kuchni. Stosuję go zamiennie z masełkiem klarowanym. Stosuję również w celach kosmetycznych. Idealny dodatek do peelingu, maski do włosów, olejku do ciała. 
Dzisiejsza tarta, którą Wam przedstawiam to rewelacyjny pomysł na obiad, kolację. 
Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kruchy spód, przygotowany z mąki kokosowej i migdałowej sprawdzi się równie dobrze w tartach na słodko.

kruche ciasto bezglutenowe

 Składniki( spód):
  • 3/4 szklanki przesianej mąki kokosowej
  • 3/4 szklanki maki migdałowej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek roztopionego masła klarowanego
  • 1/4 łyżeczki soli
Wypełnienie:
  • 4 jaja
  • awokado
  • łyżka dowolnego masła orzechowego
  • 2 upieczone buraki
  • upieczona marchewka ( można pominąć)
  • sól, ulubione przyprawy
Przesianą mąkę kokosową łączę z migdałową. Dodaję jajka i przestudzone masło. Doprawiam solą. Zagniatam ciasto, które przekładam do foremki na tartę. Paluszkami dogniatam do brzegów, formując zgrabny placek. Tak przygotowany spód schładzam w lodówce przez mniej więcej godzinę.
 Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Spód nakłuwam widelcem w wielu miejscach i podpiekam około 15 minut. 
Przygotowuję nadzienie. Awokado miksuję blenderem na gładki mus, dodaję całe jaja i masło orzechowe. Mieszam mikserem, aż masa będzie jednolita. Tak przygotowane nadzienie wylewam na podpieczony kruche ciasto. Na wierzchu układam  upieczone wcześniej, pokrojone w plastry warzywa. Całość posypuję dowolnymi przyprawami. Zapiekam kolejne 15 minut lub dłużej ( masa jajeczna musi się ściąć).

tarta warzywna bezglutenowa

1 komentarz: