czwartek, 23 lutego 2017

Tort truskawkowy. Bez glutenu i laktozy.

bezglutenowy tort z truskawkami

Przepisy na wypieki "bez". Bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, często bez jajek.
Dla jednych istna fanaberia. Dla drugich? Konieczność związana z chorobą, występująca alergią, chęcią polepszenia samopoczucia, wyglądu itp.
Osoby których ten temat nie dotyczy mylnie sądzą, że wystarczy zastąpić tradycyjną mąkę pszenną tą bezglutenową i problem mamy z głowy. Nic podobnego!  Wypieki bezglutenowe często odbiegają od tych, którymi chcielibyśmy rozkoszować podniebienia swoje i najbliższych. Są twarde, kruszą się, w wielu aspektach nie przypominają tych zwykłych, opartych na mące pszennej.
Nie mą jednak rzeczy niemożliwych! Zaczynając swoją przygodę z kuchnią pozbawioną glutenu ponosiłam wiele porażek. Z ciast wychodziły zakalce, chleby były niezdatne do pokrojenia, a w ciastkach wyczuwalna była lekka  goryczka Po wielu nieudanych próbach, kilogramach ciasta, które wylądowały w koszu, mogę stwierdzić, że potrawy bezglutenowe to moja bajka. Znajomi, którzy w naszym domu goszczą dosyć często pytają: to też bezglutenowe? to też takie zdrowe? To o czymś świadczy.
Metodą prób i błędów powstał właśnie ten biszkopt, który przełożony kremem truskawkowym na bazie orzechów, tworzy tort idealny. Miękki, puszysty, rozpływający się w ustach. W sam raz  na specjalne okazje, spotkanie z przyjaciółmi, imieniny czy  urodziny waszych pociech.


  Biszkopt:
truskawkowy tort bez glutenu
  • 70 ml oleju roślinnego ( ja dałam słonecznikowy)
  • 100 ml wody
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki ulubionego słodzika ( u mnie ksylitol)
  • 60 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 40 g mąki owsianej
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Białka jaj oddzielam od żółtek. Następnie ubijam je na sztywno. Żółtka ucieram z ksylitolem. Ciągle mieszając dodaję wodę, olej. Trzy rodzaje mąki. proszek do pieczenia i sól przesiewam do miski z kremem jajecznym. Na sam koniec dodaję białka. Drewnianą szpatułką mieszam masę biszkoptową. Tak powstałą, przelewam do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem.
Piekę w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175 stopni przez ok. 50 min. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy. Studzę w formie.
Po godzinie wyciągam z blaszki. Biszkopt kroję na trzy równe części.


tort bezglutenowy dla dziecka
Krem truskawkowy: 
  • 300 g orzechów nerkowca
  • 200 g truskawek ( dałam mrożone)
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu ( u mnie akacjowy)

 Orzechy ( moczone w wodzie przynajmniej przez 4 godziny) odcedzam. Dodaję rozmrożone truskawki (wraz z sokiem który puścimy). Miksuję blenderem, aż powstanie gęsty krem. Dodaję roztopiony olej kokosowy i miód. Mieszam. Schładzam w lodówce przez jakieś 3 godziny. Tak powstałym kremem przekładam wcześniej przygotowany biszkopt.




1 komentarz:

  1. Witam, czy mąkę jaglaną mogę zastąpić owsianą? Dziękuję. Marta

    OdpowiedzUsuń