środa, 1 marca 2017

Bezglutenowe, jagodowe pierożki.



ciastka bezglutenowe
Kto dalej sądzi, że wypieki bezglutenowe są bez smaku, a wyglądem odbiegają od tych tradycyjnych? Spójrzcie tylko na te ciasteczka! Wyglądają obłędnie. Smakują równie wyśmienicie!
Do przygotowania tych zgrabnych pierożków użyłam mrożonych jagód. Należy je wcześniej rozmrozić, ponieważ położone na ciasto zimne owoce mogą sprawić, że to będzie pękać ( ciasto musi mieć temperaturę pokojową),
Zmielone nasiona chia są rewelacyjnym zamiennikiem gumy guar czy ksantanowej  (często stosowanych w wypiekach  bezglutenowych). Ciasto z ich dodatkiem nie kruszy się, nie rozpada w trakcie wałkowania.
Jest bardzo elastyczne i łatwe w obróbce. Taki prosty dodatek, który znacznie ułatwia pracę.
Jeśli macie takie nasionka w domu, wystarczy  zmielić je w młynku do kawy. Białe nasiona chia są tutaj lepszym wyborem. Ciasto z ich użyciem nie ciemnieje. Ja jednak używam tych tradycyjnym, powszechnie dostępnych i jestem równie zadowolona z efektu.

bezglutenowe jagodzianki

bezglutenowe ciastka z owocami

kruche ciasto bezglutenowe


Składniki ( ciasto):
  • 80 g maki ryżowej
  • 60 g mąki owsianej
  • 40 g maki jaglanej
  • 30 skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki skrobi z tapioki
  • 3 łyżki zmielonych nasion chia
  • 3 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 120 g klarowanego masła, zimnego
  • 80 ml śmietanki kokosowej, schłodzonej
  • 50 ml zimnej wody
Wszystkie suche składniki wrzucam do miski robota kuchennego*. Dokładnie mieszam. Dodaję masło klarowane, mieszam tak długo aż powstanie kruszonka. Do misy dolewam wodę i śmietankę kokosową. Wyrabiam ciasto, które następnie przekładam na stolnice obficie posypaną mąką owsianą. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dosypuję mąki, jeśli za gęste dodaję więcej śmietanki kokosowej. Z tak przygotowanego formuję kulę, którą zawijam w folię i schładzam w lodówce przez co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowuję nadzienie.

pierogi z jagodami bezglutenowe


* ciasto można również przygotować bez użycia robota, wtedy należy postępować jak z każdym innym rodzajem ciasta kruchego

Nadzienie:
  • 200 g jagód ( ja użyłam mrożonych)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • skórka i sok z jednej cytryny
Jagody rozmrażam. Dodaję do nich skórkę i sok wyciśnięty z jednej cytryny, skrobię i ksylitol. Dokładnie mieszam.
Ciasto wyciągam z lodówki, wałkuję je na placek o grubości 2-3 mm. Szklanką o średnicy około 7 cm wykrawam kółeczka. Nadziewam pierożki jagodami. Zlepiam jak pierogi, dociskając boki widelcem. Wierzch ciastek smaruję żółtkiem jajka i posypuję ksylitolem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu, aż ciasteczka się zarumienią ( około 25 minut).

pierogi bezglutenowe

4 komentarze:

  1. Koniecznie muszę spróbować te zmielone nasiona jako dodatek do ciast, aż zgłodniałam patrzą na Twoje dzieło :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile wyszło tych pierożków??

    OdpowiedzUsuń
  3. Z podanej porcji wychodzi około 15 pierożków, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń