środa, 25 stycznia 2017

Mandarynkowy zawrót głowy. Odwrócone ciasto.


Zima to pora roku, która u mnie pachnie pomarańczami, mandarynkami, jabłkami i aromatycznymi przyprawami: imbirem, cynamonem, wanilią. Ze spiżarni znikają zamknięte w słoikach pomidory, papryki, ogórki. A w zamrażarce widnieją ostatnie pojemniki jagód, poziomek i malin.
Warto więc sięgać po cytrusy i to z nich przygotowywać smaczne, pachnące desery.
 Trudno w to uwierzyć, ale owoce cytrusowe mimo, że są smaczne,nie uchronią nas przed grypą, przeziębieniem, tak jak jest to powszechnie uznawane.
 Najbogatsze źródła witaminy C o przede wszystkim nasze polskie porzeczki,  papryka, żurawina czy szpinak. Nie oznacza to jednak , że nie powinniśmy ich zajadać:)



Składniki:

  • 140  g mąki gryczanej
  • szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 150 g ksylitolu/ miodu
  • 100 g roztopionego oleju kokosowego
  • 5 mandarynek
  • polewa *
  • do podania : orzechy laskowe, pistacje


Jajka ubijam z ksylitolem. Dodaję mleko kokosowe, roztopiony olej. Do ciasta wsypuję wszystkie sypkie składniki. Dokładnie mieszam. Na dnie okrągłej tortownicy, wysmarowanej olejem kokosowym układam pokrojone na pół mandarynki ( przecięciem do dołu). Na mandarynki wylewam przygotowane ciasto. Piekę w temperaturze 180 stopni jakieś 40-50 minut ( wbity w ciasto patyczek musi być suchy). Upieczony placek odwracam ( mandarynki pięknie się wtedy prezentują), wystudzony pokrywam polewa i posypuje orzechami.
* polewa: 100 ml mleka kokosowego podgrzewam w garnku, dodaję czubatą łyżkę miodu. Podgrzewam do czasu, aż powstanie gęsta, jednolita polewa ( około 10 minut).

3 komentarze:

  1. Czy zamiast mielonych orzechów mogę dodać do ciasta mielone migdały? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda obłędnie! to chyba dzięki tym "odwróconym" mandarynkom :)

    pozdrawiam ciepło
    Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń