wtorek, 7 marca 2017

Maślane ciasto z truskawkami i obłędną kruszonką.


bezglutenowe ciasto z truskawkami

Świeże owoce i warzywa są jednym z głównych składników mojej diety.
Zimą, kiedy na bazarach dostępne są przede wszystkim cytrusy, z przyjemnością sięgam po mrożonki, owoce które latem zebrałam i kupiłam.
Mrożonki w znacznym stopniu zachowują cechy świeżych roślin. Według mnie mają znacznie wyższą wartość odżywczą niż inne przetwory, poddane wysokiej temperaturze. Sięgam więc po nie jak najczęściej. Dodaję je do ciast, koktajli, zup. Nie zapominajmy, że owoce i warzywa powinniśmy zajadać nie tylko wtedy, gdy jest na nie sezon.
Kiedy przychodzi okres zbiorów truskawek, moja głowa pęka od pomysłów jak zachować te pyszne owoce, aby cieszyć się ich smakiem nie tylko w czerwcu. Mrożę je, robię dżemy, konfitury, sok.
Kiedy ostatnio zaglądając do zamrażalki ujrzałam ostatni pojemnik z tymi cudownymi owocami, wiedziałam, że musi z nich powstać coś wyjątkowego.
I jest! Pyszne ciasto z kruszonką, bez grama cukru rafinowanego i glutenu.
Przeładowane błonnikiem ( głównym składnikiem jest tutaj mąka kokosowa) i jajami, które dostarczają nam niezbędnego białka To ciasto naprawdę zachwyca!


bezglutenowe ciasto z truskawkami

bezglutenowe ciasto z kruszonką

Składniki (ciasto):

  • 10 jaj 
  • 3/4 szklanki ksylitolu ( można zastąpić innym cukrem)
  • szklanka mąki kokosowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 1/2 szklanki masła klarowanego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • wanilia ( opcjonalnie
  • skórka starta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • mrożone truskawki

Jaja ( całe) ubijam z ksylitolem. Dodaję roztopione, ostudzone masło klarowane i mleko kokosowe. Do masy jajecznej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodaję skórkę z cytryny, wanilię i sól. Tak powstałe ciasto przelewam do formy ( 30x25cm), wyłożonej papierem.
Na wierzchu układam mrożone owoce, które następnie posypuję kruszonką. Tak przygotowaną formę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok. 50 minut.



Kruszonka:
  • 3 łyżki mąki owsianej, bezglutenowej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 4 łyżki masła klarowanego, zimnego
  • 3 łyżki ksylitolu
Mąkę owsianą i ryżową mieszam z ksylitolem. Dodaję masło. Ucieram w rękach, aż powstanie kruszonka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz