piątek, 23 września 2016

Wegetariańskie, z soczewicą, pierogi...

bezglutenowe ciasto na pierogi

Soczewica... o właściwościach tej roślinny strączkowej słyszał za pewne każdy. Stanowi świetną alternatywę dla tych, którzy na co dzień nie jedzą mięsa. Jest więc idealna dla mnie :) Skarbnica wartościowego białka ( ok 9 g w 100 g). Co ważne, aby uniknąć straty białka w procesie gotowania, soczewicę należy solić 10 minut przed końcem gotowania!  To tyle teorii na temat tych drobnych, u mnie czerwonych ziarenek.
Co na obiad? Pyszne, delikatne, pierożki z soczewicą. Otulone w delikatne, rozpływające się w ustach ciasto na bazie mąki gryczanej...


bezglutenowe pierogi


Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg maki gryczanej ( u mnie pełnoziarnista gryczana )
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 60 ml oleju ( u mnie z orzechów włoskich) 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody
  • jajko
Wodę gotuję z olejem i solą. Gdy  bulgoce dodaję 250 g mąki. Odstawiam do wystygnięcia. Do miski wrzucam ściętą masę, mąkę surową, jajo i skrobie. Wyrabiam jednolite, gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki gryczanej. Przykryte ściereczką ciasto, odstawiam na 20 min aby "odpoczęło".

Farsz:
  • 300 g soczewicy czerwonej
  • 3 cebule
  • 100 g sera feta
  • sól
  • pieprz biały
Soczewicę gotuję. Cebulę obieram, kroję drobno i podsmażam na łyżce masła,  na złoty kolor. Ostudzoną cebulkę dodaję do ugotowanej i odcedzonej soczewicy. Dodaję ser i przyprawy. Mieszam. Gotowy farsz przekładam do miski i odstawiam na godzinę do lodówki. Po tym czasie lepię pierożki. Gotuję w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Podaję z roztopionym masełkiem z pietruszką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz