Tarta na obiad, znakomita na ciepło, jak i na zimno. Idealna do pracy.
Dzisiejszy obiad? Pyszne skarby lasu, moje ukochane grzyby, w towarzystwie rukoli. I to wszystko na spodzie bezglutenowym, który wyrabia się świetnie. Równie dobrze smakuje.
Rukolę warto włączyć w nasze menu. To nieocenione źródło witamy K, niezbędnej dla zdrowia naszych kości, a także witaminy C i A. Co ciekawe, z uwagi na swój ostry zapach i smak, rukola nie przyciąga wielu owadów. Dlatego też, często jej plantacje są prowadzone bez użycia pestycydów.
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 75 g maki białej ryżowej
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 25 g bezglutenowej mąki owsianej
- 25 g mielonego siemienia lnianego
- 1 jaj
- łyżka śmietany
- szczypta soli
Przygotuje ciasto kruche. Przesiewam wszystkie rodzaje mąki. Dodaję siemię, sól, jajo, śmietanę i pokrojone na małe kawałki masło. Zagniatam ciasto ( łatwo się wyrabia, nie klei się).
Owijam folią i przekładam do lodówki na 20 minut. W tym czasie przyrządzam nadzienie do tarty.
Składniki na nadzienie:
- 200 g świeżych grzybów ( u mnie borowiki)
- łyżka masła
- 300 g rukoli
- 2 jaja
- 150 g śmietany 18%
- zielony pieprz ( ziarna)
- sól
Masło rozgrzewam na patelni, wrzucam grzyby. Podsmażam na złoto ( wysoka temperatura ). Grzyby powinny się podsmażyć, nie udusić. Dodaję rukolę, gdy zmięknie doprawiam solą i pieprzem.
Śmietanę łączę z jajkami, dodaję zielony pieprz i sól.
Ciasto wyciągam z lodówki, Wykładam nim formę na tartę (średnica 24 cm). Nakłuwam ciasto widelcem i piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest już zarumienione, wykładam na nie zawartość patelni ( grzyby i rukolę). Wylewam jajka wymieszane ze śmietaną. Dopiekam jakieś 10-15 min, do czasu aż masa z wierzchu jest dobrze ścięta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz