Kto nie kocha pizzy?
Kojarzona z czymś bardzo niezdrowym, kalorycznym i niesprzyjającym dobrej sylwetce. Tutaj można dyskutować. Bo pizza to niekoniecznie tylko drożdżowy placek pszenny, pokryty tłustą kiełbasą i niskiej jakości serem żółtym ( jak to często bywa w wielu pizzeriach).
Dzisiaj proponuję Wam, przygotowanie pysznej, sycącej, co najważniejsze bezglutenowej pizzy, którą możemy naszpikować ulubionymi, zdrowymi dodatkami. U mnie są to zielone oliwki, domowej roboty suszone pomidory, domowy sos pomidorowy, papryka i cebulka. Jeśli te dodatki nie odpowiadają, sezon w pełni, więc możecie wybierać...cukinia, kukurydza, papryczka chili, brokuły, szpinak, pomidory, groszek...itd.
Jeśli chodzi o ciasto, to przygotowane przeze mnie jest pulchne, super się wyrabia i bardzo dobrze smakuje.
Składniki: ( dla ok. 4 osób)
- 200 g mąki ryżowej
- 250 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 g zmielonego siemienia lnianego
- 7 g suszonych drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 500 ml ciepłej wody
- mąka do podsypania
- ulubione dodatki
Wszystkie rodzaje mąki przesiewam razem z siemieniem do dużej miski. Dodaję sól, cukier i drożdże, wszystko razem mieszam. Dolewam olej i ciepłą wodę. Wyrabiam elastyczne ciasto, przykrywam ścierką i odstawiam na przynajmniej godzinkę do wyrośnięcia.
Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy, wyrabiam ciasto po raz kolejny. Formuję okrągły placek, który smaruję sosem pomidorowym. Na sos wykładam starty ser i ulubione dodatki. Piekę 10 minut w temperaturze 210 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz