piątek, 23 września 2016

Oliwki, papryka, anchois. Bezglutenowa pizza

ciasto drożdżowe bezglutenowe


Kto nie kocha pizzy?
Kojarzona z czymś bardzo niezdrowym, kalorycznym i niesprzyjającym dobrej sylwetce. Tutaj można dyskutować. Bo pizza to niekoniecznie tylko drożdżowy placek pszenny, pokryty tłustą kiełbasą i niskiej jakości serem żółtym ( jak to często bywa w wielu pizzeriach).
Dzisiaj proponuję Wam, przygotowanie pysznej, sycącej, co najważniejsze bezglutenowej pizzy,  którą możemy naszpikować ulubionymi, zdrowymi dodatkami. U mnie są to zielone oliwki, domowej roboty suszone pomidory, domowy sos pomidorowy, papryka i cebulka. Jeśli te dodatki nie odpowiadają, sezon w pełni, więc możecie wybierać...cukinia, kukurydza, papryczka chili, brokuły, szpinak, pomidory, groszek...itd.
Jeśli chodzi o ciasto, to przygotowane przeze mnie jest pulchne, super się wyrabia i bardzo dobrze smakuje.

Składniki: ( dla ok. 4 osób)
  • 200 g mąki ryżowej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g zmielonego siemienia lnianego
  • 7 g suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • mąka do podsypania
  • ulubione dodatki
pizza bez glutenu

Wszystkie rodzaje mąki przesiewam razem z siemieniem do dużej miski. Dodaję sól, cukier i drożdże, wszystko razem mieszam. Dolewam olej i ciepłą  wodę. Wyrabiam elastyczne ciasto, przykrywam ścierką i odstawiam na przynajmniej godzinkę do wyrośnięcia. 
Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy,  wyrabiam ciasto po raz kolejny. Formuję okrągły placek, który smaruję sosem pomidorowym. Na sos wykładam starty ser i ulubione dodatki. Piekę 10 minut w temperaturze 210 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz