sobota, 1 października 2016

Bezglutenowe snikersy




bezglutenowe snikersy

Snickers. Jeden z bardziej popularnych batonów dostępnych na polskim rynku spożywczym. Niedrogi...i odbiegający składem od ideału. Na potrzeby napisania tego posta, nie kupiłam batona, ale prześwietliłam jego skład w sklepie.
51-gramowy baton zawiera: 24,3 g cukru, 14,2 g tłuszczu, 260 kcal i...lecytynę sojową, odtłuszczone mleko w proszku i sól, dużo soli.
Dlaczego więc nie spróbować zrobić czegoś, co tak łudząco przypomina tę niezdrową, kaloryczną przekąskę?
Moja wersja batoników jest wręcz napchana samymi dobrociami. Mąka kokosowa, miód, orzechy laskowe, daktyle, naturalne masło orzechowe i ogromna ilość kakao. To naprawdę smakuje wyśmienicie. Idealne snickersy jako przekąska do pracy,posiłek około treningowy czy po prostu śniadanie...

Spód:
  • 175 g mąki kokosowej
  • 1/4 łyżki soli
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 125 ml świeżo wyciskanego soku jabłkowego
  • 3 łyżki miodu ( można zastąpić innym słodem)
Siemię lniane zalewam sokiem jabłkowym. Dodaję mąkę kokosową, sól i miód. Mieszam. Powstałą masę przekładem do kwadratowej foremki ( długość boku 25 cm). Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni.


Nadzienie:
  • 300 g wypestkowanych daktyli ( medjoul)
  • 75 ml naturalnego masła orzechowego
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • szczypta soli
  • 120 g orzechów laskowych.
Orzechy podpiekam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, przez 10 minut. Po tym czasie, pocierając je w dłoniach, pozbywam się skórki.
Wypestkowane daktyle łącze w malakserze z masłem orzechowym, wanilią i szczyptą soli. Powstałą mieszankę wykładam na podpieczony i ostudzony spód. Wykładam orzechy, które następnie wciskam w masę daktylowo-orzechową. Powstały placek przekładam do lodówki na 2 godzinki.

snikers bezglutenowy

Polewa:
  • 200 g oleju kokosowego
  • 150 g naturalnego kakao
  • 60 ml miodu lub syropu klonowego
Olej rozpuszczam na małym ogniu. Dodaję kakao i miód. Mieszam, aż polewa będzie miała jednolitą konsystencję. Czekam aż lekko przestygnie. 
Przygotowaną bazę do snickersów, wyciągam z lodówki. Kroję  batoniki o długości 7 cm, szerokości 2-3 cm. Pokrywam polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz