51-gramowy baton zawiera: 24,3 g cukru, 14,2 g tłuszczu, 260 kcal i...lecytynę sojową, odtłuszczone mleko w proszku i sól, dużo soli.
Moja wersja batoników jest wręcz napchana samymi dobrociami. Mąka kokosowa, miód, orzechy laskowe, daktyle, naturalne masło orzechowe i ogromna ilość kakao. To naprawdę smakuje wyśmienicie. Idealne snickersy jako przekąska do pracy,posiłek około treningowy czy po prostu śniadanie...
Spód:
- 175 g mąki kokosowej
- 1/4 łyżki soli
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 125 ml świeżo wyciskanego soku jabłkowego
- 3 łyżki miodu ( można zastąpić innym słodem)
Siemię lniane zalewam sokiem jabłkowym. Dodaję mąkę kokosową, sól i miód. Mieszam. Powstałą masę przekładem do kwadratowej foremki ( długość boku 25 cm). Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Nadzienie:
- 300 g wypestkowanych daktyli ( medjoul)
- 75 ml naturalnego masła orzechowego
- ziarenka z jednej laski wanilii
- szczypta soli
- 120 g orzechów laskowych.
Orzechy podpiekam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, przez 10 minut. Po tym czasie, pocierając je w dłoniach, pozbywam się skórki.
Wypestkowane daktyle łącze w malakserze z masłem orzechowym, wanilią i szczyptą soli. Powstałą mieszankę wykładam na podpieczony i ostudzony spód. Wykładam orzechy, które następnie wciskam w masę daktylowo-orzechową. Powstały placek przekładam do lodówki na 2 godzinki.
Polewa:
- 200 g oleju kokosowego
- 150 g naturalnego kakao
- 60 ml miodu lub syropu klonowego
Olej rozpuszczam na małym ogniu. Dodaję kakao i miód. Mieszam, aż polewa będzie miała jednolitą konsystencję. Czekam aż lekko przestygnie.
Przygotowaną bazę do snickersów, wyciągam z lodówki. Kroję batoniki o długości 7 cm, szerokości 2-3 cm. Pokrywam polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz