czwartek, 13 października 2016

Ciasteczka z malinami

malinowe ciastka bezglutenowe


Kiedy jakiś czas temu, mój ukochany mąż wrócił do domu z pięknie zapakowaną książką " My new roots" Sarah Britton, nie kryłam zadowolenia. Wszystko w tej książce jest piękne, proste i apetyczne.
To szczera, prawdziwa, płynąca z serca kuchnia, taka jaką uwielbiam najbardziej.
Długo nie trzeba było czekać bym skorzystała z przepisów tej autorki, wegetarianki...
Padło na ciasteczka, które nieco zmodyfikowałam, ale i tak wyszły wyśmienite!
Tak powstały, pyszne, pachnące wanilią cudeńka. W sam raz na śniadanie, ciastko do kawy czy przekąskę do pracy.


Składniki:
  • 300 g płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 75 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 150 ml miodu ( użyłam z nawłoci)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • dżem malinowy ( użyłam domowej roboty)
Płatki rozdrabniam w malakserze na gruba mąkę. Do nich dodaję mąkę kukurydzianą i sól. W rondelku łączę olej kokosowy i miód. Dodaję wanilię i posiekane orzechy. Zagniatam ciasto.
Wilgotnymi dłońmi formuję niewielkie kulki, rozkładam je na blaszce wyłożonej pergaminem. W każdej kuleczce robię wgłębienie i nakładam dżem.
Piekę 25 minut w 180 stopniach. Ciasteczka muszą się przyrumienić po bokach

kruche ciastka bezglutenowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz