środa, 19 października 2016

Awokado i nasiona chia. Gofry

bezglutenowe gofry

Gofry. Pyszne, pożywne, bogate w wartościowe składniki odżywcze. O tak! Tu nie ma miejsca na tłuste, napełnione mąką pszenna, podane z bita śmietaną. Dzisiaj propozycja na  śniadanie w towarzystwie produktów, które zawsze znajdują się w moim domu. Pyszne awokado i nasiona chia grają tu pierwsze skrzypce. Warto sięgać po te wartościowe składniki.
Szałwia hiszpańska (chia), to źródło błonnika, białka i zdrowego tłuszczu w naszej diecie. Warto tymi drobnymi ziarenkami posypywać omlety, owsianki, dodawać je do koktajli.
100 gram tych cudownych nasionek, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy (ok. 35 g w 100 g produktu).
 Dostarczają naszemu organizmowi wapń, cynk i żelazo, które korzystnie wpływają na wygląd naszej skóry, włosów czy paznokci.
Z kolei awokado to jeden z najbardziej kalorycznych owoców. Nie martwcie się. Tłuszcz, który zawiera jest bardzo zdrowy. Nie zapominajmy o witaminach, które są rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K).
Dodajmy więc ten owoc do sałatek, aby witaminy pochodzące z innych warzyw czy owoców, były lepiej przyswajalne.
 Awokado dostarcza nam potas ( więcej niż banan), który czuwa nad prawidłową pracą serca, reguluje ciśnienie krwi.

bezglutenowe gofry

Składniki ( 2 porcje):
  • 1 dojrzałe awokado
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki miodu
  • jajo od najbardziej szczęśliwej kury
  • 6 łyżek mąki owsianej bezglutenowej
  • do podania: maliny, pyłek pszczeli, mleko kokosowe, miód, suszone płatki róży
Nagrzaną gofrownicę smaruję olejem kokosowym. Miąższ z awokado łączę z wodą i nasionami chia. Dodaję miód i jajko. Mieszam. Łączę z mąką. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji smażę gofry. Podaję z miodem, suszonymi płatkami róży, pyłkiem pszczelim i malinami. Polewam mlekiem kokosowym:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz