piątek, 9 września 2016

Dynia faszerowana



 Dynia, piękna, przyciągająca wzrok swoją piękną barwą. Zdrowa.
Wspaniałe źródło karotenoidów, a więc beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Bogata w błonnik. Dlatego powinniśmy po nią sięgać częściej, nie tylko w  czasie jesieni czy zimy.
Dzisiejszy obiad to pyszna zapiekana dynia z jarmużem, szynką długo dojrzewającą i serem kozim.
Połączenie naprawdę warte wypróbowania.


Składniki:
  • 1 dynia piżmowa
  • 100 g szynki długo dojrzewającej ( bezglutenowej)
  • 2 jaja
  • 100 g sera koziego
  • duży pęczek jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy
  • ulubione zioła
Dynię kroję na pół, wydrążam środek, doprawiam solą i pieprzem, skrapiam oliwą. Wstawiam do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 stopni.  W tym czasie na patelni podsmażam jarmuż, gdy liście zwiędną dodaje szynkę, pokrojoną dynię ( wydrążony środek). Dodaję  czosnek, duszę ok 10 min. 
Gdy dynia jest już miękka, faszeruję nią składnikami z patelni, posypuję serem i ulubionymi ziołami.
Wbijam jaja. Dopiekam jeszcze jakieś 20 min.


1 komentarz: