Wspaniałe źródło karotenoidów, a więc beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Bogata w błonnik. Dlatego powinniśmy po nią sięgać częściej, nie tylko w czasie jesieni czy zimy.
Dzisiejszy obiad to pyszna zapiekana dynia z jarmużem, szynką długo dojrzewającą i serem kozim.
Połączenie naprawdę warte wypróbowania.
- 1 dynia piżmowa
- 100 g szynki długo dojrzewającej ( bezglutenowej)
- 2 jaja
- 100 g sera koziego
- duży pęczek jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
- ulubione zioła
Dynię kroję na pół, wydrążam środek, doprawiam solą i pieprzem, skrapiam oliwą. Wstawiam do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie na patelni podsmażam jarmuż, gdy liście zwiędną dodaje szynkę, pokrojoną dynię ( wydrążony środek). Dodaję czosnek, duszę ok 10 min.
Gdy dynia jest już miękka, faszeruję nią składnikami z patelni, posypuję serem i ulubionymi ziołami.
Wbijam jaja. Dopiekam jeszcze jakieś 20 min.
prezentuje się mega :)
OdpowiedzUsuń