Aromatyczna, rozgrzewająca, kolorowa. Zupa z soczewicą i szpinakiem. Piękny kolor przypomina barwy lata, które tak szybko przeminęło. Dodatek chili rozgrzeje każdego, nawet tych, którym koc i ciepłe skarpety nie wystarczają.
Soczewica, cała lub łuskana, ma wiele smaków, kolorów i faktur. Dosyć łagodna, o miłej konsystencji.
Chętnie wchłania aromaty i smaki bulionów, ziół i przypraw.
Ta uniwersalna roślina strączkowa, obfituje w żelazo i minerały, zajmując trzecie miejsce pod względem zawartości białka ( po soi i konopiach).
Składniki:
- szklanka żółtej soczewicy
- 200 g bezglutenowej kiełbaski salami
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- niewielka papryczka
- 2 szklanki soku pomidorowego( u mnie dobowej roboty, jeśli nie macie, użyjcie kupnego)
- 2 szklanki bulionu ( u mnie warzywny)
- 200 g liści szpinaku
- sól
- łyżka oliwy
- majeranek
Na oliwie podsmażam pokrojoną cebulkę. Dodaję zmiażdżony czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Gdy warzywa są już zarumienione, dodaję pokrojone w plasterki salami. Smażę 5 minut na średnim ogniu.
Całość zalewam bulionem, dodaję sok pomidorowy. Gdy zawartość garnka wrze, dodaję soczewicę. Przykrywam i gotuję aż zmięknie. Pod koniec gotowania zupki, dodaję szpinak, doprawiam do smaku. Jeśli wolicie bardziej gęste zupy, część(1/4 zupy) możecie zblendować i dodać do reszty. Podaję ze świeżym majerankiem.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie, również pozdrawiam :)
UsuńTen przepis prezentuje się świetnie. Zupa idealna na jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńO tak, nie ma to jak rozgrzewająca, pyszna micha zupy w chłodne popołudnie:) pozdrawiam
Usuń