środa, 2 listopada 2016

Mąka kokosowa i maliny. Naleśniki


naleśniki bezglutenowe

kokosowe naleśniki

Naleśniki. Kto ich nie lubi? Mięciutkie, rozpływające się w ustach. W towarzystwie, jabłek, domowej konfitury smakują wybornie.
Dzisiejsza bezglutenowa wersja naleśników z mąki kokosowej to nie tylko  propozycja na wyjątkowe śniadanie. To również wersja pełnowartościowego posiłku bogatego w zdrowe tłuszcze, błonnik i witaminy.
Zanim przejdę do przepisu, chciałabym przybliżyć Wam właściwości, zastosowanie i zachowanie w wypiekach mąki kokosowej.
Zmielony, odtłuszczony, wysuszony miąższ kokosowy ma naturalnie niski poziom węglowodanów, nie zawiera glutenu, za to sporo błonnika.
Badania sugerują, że mąka z orzecha kokosowego , a w szczególności zawarty w niej błonnik, pomaga w leczeniu czy też zapobieganiu:

  • zaparć i biegunek          
  • hemoroidów
  • kamieni żółciowych
  • zgagi
  • nadwagi
  • chorób serca i zawałów
  • wysokiego poziomu cholesterolu
  • wysokiego ciśnienia krwi
  • cukrzycy
Do niedawna mąka kokosowa nie była zbyt często wykorzystywana.
Częściowo było tak dlatego, że trudno jej używać nie znając jej właściwości.
Pomimo, że wygląda jak mąka pszenna, to w połączeniu z innymi składnikami zachowuje się zupełnie inaczej. Diametralna różnica polega na tym, że mąka z kokosa jest znacznie chłonniejsza niż inne mąki.
 Jedną z cech błonnika, jest zdolność absorpcji wilgoci. Pochłania ona dużo więcej płynów.
Skoro mąka kokosowa nie zawiera glutenu, wypieki z jej użyciem potrzebują białka, który więzi bąbelki powietrza. To zadanie spełniają jaja. Problem absorpcji  najlepiej rozwiązać przez dodanie odpowiedniej ilości płynów. Żeby wypieki nie były zbyt suche, należy do nich dodać tłuszcz. Najczęściej wykorzystywane masło czy olej kokosowy utrzymuje wilgoć i miękkość ciast.
Co warto zaznaczyć, mąkę kokosową należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli pozostawimy ją odkrytą, wchłonie wilgoć z powietrza, zrobi się grudkowata i się zepsuje.


Składniki ( 4 naleśniki)
  • 3 jaja
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • wanilia
  • dżem malinowy
Miksuję jaja, olej, cukier, sól i wanilię. Do podanych składników dodaję mleko kokosowe i przesianą mąkę.
Rozgrzaną patelnię smaruję olejem kokosowym, smażę naleśniki. Podaję z dżemem malinowym, malinami i poziomkami ( mrożonymi).



naleśniki bez glutenu

1 komentarz:

  1. Idealnie cienkie! Mnie się nie udaje takich nasmażyć ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń