Właściwości maliny wykorzystywane są przy grypie, przeziębieniu, ponieważ owoce przejawiają działanie przeciwgorączkowe i napotne. Maliny są kolejnym bogatym źródłem antocyjanów ( flawonoidów nadających im kolor), które mają związek ze zmniejszaniem ryzyka chorób układu krążenia i nowotworów. Zawierają też dużo manganu, minerału ważnego dla mocnych kości.
To również nieoceniona skarbnica witaminy C, E i K.
Nie wolno zapomnieć tutaj o błonniku, którego maliny dostarczają nam dość sporo( dwa razy więcej niż truskawki). Jedzmy więc malinki nie tylko w lipcu i sierpniu, gdy jest na nie sezon. Te mrożone również są bardzo wartościowe.
Dzisiejsze słodkości to świetny dodatek do kawy, przekąskę do pracy czy posiłek około treningowy.
Składniki ( 12 pralinek):
- 150 g mrożonych malin
- 70 g płatków owsianych
- 45 g suszonego kokosa
- 50 g mąki kokosowej
- 2 łyżki miodu
- 100 g gorzkiej czekolady ( co najmniej 80 % kakao)
Maliny rozmrażam, łączę w kąpieli wodnej z miodem, płatkami, kokosem i mąką. Powstałą mieszaninę przekładam do lodówki i czekam aż będzie na tyle twarda, by można było lepić kuleczki.
W tym czasie roztapiam czekoladę. Gdy masa w lodówce jest już dość zbita, formuję zgrabne trufle, które następnie obtaczam w czekoladzie.
Muszę je spróbować!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Bardzo fajny pomysł, trufli z nadzieniem malinowym jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuń