Babka. Dla wielu z nas, wypiek przywołujący na myśl smak Wielkanocy. Według mnie ciasto tak uniwersalne, że można je podać na wiele sposobów, przyprawić wedle upodobań. Dzisiejsza propozycja to ciasto z marchewką, pachnące imbirem i cynamonem. Wilgotne, utrzymuje świeżość nawet do 4 dni.
Jednak kto by taką babkę przetrzymał tyle czasu:)
Do tego nasza pyszna marchewka, warzywo często pomijane i niedoceniane. A przecież bulwy te obfitują w witaminę A, błonnik pokarmowy, witaminę C, potas, fitoskładniki ( karotenoidy, kwasy fenolowe, lignany)
Zapewniam Was, że ta babka to samo zdrowie:)
Składniki:
- 1/2 szklanki roztopionego masła klarowanego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego ( można zastąpić innym)
- 10 jaj od szczęśliwej kury
- łyżeczka sproszkowanej wanilii
- 2/3 szklanki cukru ( lub innego słodu: miód, ksylitol, itp.)
- 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- szczypta soli
- łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
- szklanka mąki kokosowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- pół szklanki orzechów włoskich
Roztopione masło, mleko i jaja ubijam. Dodaję cukier, wanilię cynamon, sól, imbir, goździki i proszek do pieczenia. Gdy składniki są połączone, dodaję mąkę kokosową, drobno startą marchewkę i orzechy. Mieszam delikatnie. Formę na babkę smaruję dokładnie masłem, wysypuję mąka migdałową ( możecie użyć zmielonego siemienia lnianego, nasion chia). Dobrze wysmarowana forma pozwoli bez trudu wyciągnąć ciasto po upieczeniu.
Do tak wysmarowanej foremki przekładam ciasto. Piekę 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie, wyciągam z piekarnika. Czekam 30-60 minut, aż ciasto wystygnie. Gdy to nastąpi wyciągam je z blaszki, smaruję polewą i posypuję podprażonymi płatkami migdałów.
Polewa:
- 3 łyżki soku wyciśniętego z mandarynek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki pasty sezamowej tahiny
Jak samo zdrowie, to piekę :)
OdpowiedzUsuń