poniedziałek, 5 grudnia 2016

Marchewkowa, pachnąca cytryną, babka bezglutenowa

babka na wielkanoc bezglutenowa

Babka. Dla wielu z nas, wypiek przywołujący na myśl smak Wielkanocy. Według mnie ciasto tak uniwersalne, że można je podać na wiele sposobów, przyprawić wedle upodobań. Dzisiejsza propozycja to ciasto z marchewką, pachnące imbirem i cynamonem. Wilgotne, utrzymuje świeżość nawet do 4 dni.
Jednak kto by taką babkę przetrzymał tyle czasu:)
Do tego nasza pyszna marchewka, warzywo często pomijane i niedoceniane. A przecież bulwy te obfitują w witaminę A, błonnik pokarmowy, witaminę C, potas, fitoskładniki ( karotenoidy, kwasy fenolowe,  lignany)
Zapewniam Was, że ta babka to samo zdrowie:)

przepis na babkę bez glutenu


Składniki:
  • 1/2 szklanki roztopionego masła klarowanego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego ( można zastąpić innym)
  • 10 jaj od szczęśliwej kury
  • łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • 2/3 szklanki cukru ( lub innego słodu: miód, ksylitol, itp.)
  • 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • szklanka mąki kokosowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • pół szklanki orzechów włoskich
Roztopione masło, mleko i jaja ubijam. Dodaję cukier, wanilię cynamon, sól, imbir, goździki i proszek do pieczenia. Gdy składniki są połączone, dodaję mąkę kokosową, drobno startą marchewkę i orzechy. Mieszam delikatnie. Formę na babkę smaruję dokładnie masłem, wysypuję mąka migdałową ( możecie użyć zmielonego siemienia lnianego, nasion chia). Dobrze wysmarowana forma pozwoli bez trudu wyciągnąć ciasto po upieczeniu.
Do tak wysmarowanej foremki przekładam ciasto. Piekę 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie, wyciągam z piekarnika. Czekam 30-60 minut, aż ciasto wystygnie. Gdy to nastąpi wyciągam je z blaszki, smaruję polewą i posypuję podprażonymi płatkami migdałów.

Polewa:
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z mandarynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahiny
przepis na babkę wielkanocną


1 komentarz: