poniedziałek, 12 grudnia 2016

Bezglutenowe, wegańskie pierniczki



Cała blogosfera robi już pierniczki. Robię więc  i ja :)  Tyle pomysłów, tyle przepisów do wypróbowania. Jak wybrać najlepszy? Według mnie piękno tkwi w prostocie.
Cenię sobie wypieki, które nie wymagają kilkugodzinnego przebywania w kuchni, co i tak jest nieuniknione w trakcie przygotowań świątecznych. Dzisiejsze pierniczki to propozycja nie tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej, ale również dla wegan. Ta wersja nie zawiera ani jaj, ani miodu :)
Tyko 3 składniki. Moje ukochane daktyle, do których wracam przy każdej okazji.
Olej kokosowy, którego w moim domu nigdy nie brakuję i mąka kokosowa, o której właściwościach pisałam niejednokrotnie.
Ciasteczka, które wychodzą mięciusieńkie, delikatne i aromatyczne za sprawą przypraw, z pewnością oczarują Was i Waszych najbliższych.


Składniki ( około 20-25 pierników):
  • 400 g świeżych daktyli ( można użyć suszonych, trzeba je tylko namoczyć we wrzątku)
  • 100 g mąki kokosowej
  • łyżka oleju kokosowego
  • ulubione przyprawy do piernika ( u mnie: mielony cynamon, imbir, goździki i gałka muszkatołowa)
Daktyle pozbawiam pestek. Wszystkie 4 składniki przerzucam do miski.  Ugniatam . Jeśli macie świeże daktyle, bez wysiłku zrobicie to przy użyciu dłoni.  Na obsypanej mąką kokosową desce wałkuję ciasto o grubości 5 mm. Wycinam ciasteczka w ulubionym kształcie, przekładam na blachę wyłożoną papierem i piekę 10 minut w temperaturze 180 stopni. 



1 komentarz: