poniedziałek, 6 lutego 2017

Bezglutenowa i wegańska. Pizza.


pizza bez glutenu

Pizza. Potrawa kuchni włoskiej, rozpowszechniona na całym świecie.
 Płaski okrągły placek, bogato posmarowany sosem pomidorowym, obficie posypany serem. Do tego ogromne możliwości, jeśli chodzi o dodatki. Jedni lubią dużo warzyw, inni pizzę z ogromną ilością sera czy mięsa.
 A co z pizzą bezglutenową? Czy można zrobić taką, która będzie choć odrobinę przypominała tę tradycyjną? Chrupiące ciasto z wierzchu, miękkie i wyrośnięte w środku. To główny cel osób, które chcą zjeść pizzę całkowicie dla nich bezpieczną, wolną od glutenu.
Po wielu próbach, kilogramach ciasta jakie wylądowały w koszu, udało mi się zrobić takie, które według mnie jest idealne. Przedstawiam Wam przepis na spód do pizzy, który zachwycił nawet mojego "glutenowego" męża.

ciasto na bezglutenową pizzę


Składniki na ciasto ( 2 pizze o średnicy 25cm):
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 11/2 szklanki wody
  • 2 łyżki skrobi z tapioki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • łyżka nasion chia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g mąki z białego ryżu
  • 80 g mąki z brązowego ryżu
  • 80 g maki jaglanej
  • 2 łyżki oleju
  • ulubione dodatki do pizzy
Drożdże, cukier i pół szklanki wody podgrzewam na małym ogniu. Tapiokę, siemię lniane, nasiona chia zalewam szklanką wody. Mieszam, aż powstanie  masa przypominająca  rzadki kisiel. Do tego dorzucam zawartość garnka z drożdżami i pozostałe składniki: sól, trzy rodzaje mąki i olej. Wyrabiam ciasto, które po pewnym czasie przestaje  kleić się do rąk. Zajmuje to jakieś 3 minuty. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe  miejsce na jakąś godzinkę do wyrośnięcia.
Po tym czasie, na stolnicy wysypanej dowolną mąką bezglutenową,  formuję 2 placki do pizzy. Smaruję je sosem pomidorowym, dodaję wegański ser i  ulubione dodatki. Piekę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, aż boki ciasta będą mocno przyrumienione.


ciasto na pizzę bezglutenową



2 komentarze:

  1. Czy można czymś zastąpić skrobię z tapioki? Np. skrobią ziemniaczaną? Pozdrawiam, Ewelina

    OdpowiedzUsuń