piątek, 10 lutego 2017

Malinowe zawijańce

  
bezglutenowe drożdżówki

Podstawa włoskiego risotto, japońskiego sushi, hiszpańskiej paelli, polskich gołąbków.
Ryż. W Azji znany i lubiany tak samo, jak w Europie chleb czy ziemniaki.
My, osoby na diecie bezglutenowej powinniśmy w szczególności doceniać jego walory kulinarne.
W rzeczywistości istnieje wiele jego odmian. Warto je poznać, bo każda z nich różni się smakiem, zawartością skrobi, kształtem i długością ziaren.
Dzisiaj chciałabym napisać troszeczkę więcej o ryżu, z którego mąka jest idealna do wypieków pozbawionych glutenu. Mowa o ryżu kleistym.
Ryż kleisty (sticky, glutinous rice), rodzaj krótkoziarnistego, okrągłego  ryżu, charakteryzujący się wysoką kleistością.
Od zwykłego ryżu, różni go zawartość amylopektyny, która sprawia, że ten po ugotowaniu staje się lepki. Bardzo często używany do dań słodkich (stąd też często spotykana nazwa: ryż słodki).
Jeśli robicie mąkę w domu, wystarczy takie ziarna dokładnie zmielić.
Jeśli nie macie możliwości przygotowania takiej mąki samodzielnie, warto poszperać w Internecie.
Jest ona dosyć popularna w sklepach ze zdrową czy orientalną żywnością.
Należy szukać takiej o nazwie mochiko, zapytać o mąkę z ryżu słodkiego, sweet rice flour, lub mąkę z ryżu kleistego.
Jeśli jednak nie macie możliwości przygotowania takiej mąki w zaciszu domowym lub po prostu nie uda Wam się takiej zdobyć, użyjcie zwykłej ryżowej. Ja przetestowałam już wiele z nich.
Uważam, że zmielony, kleisty ryż zdecydowanie polepsza jakość bezglutenowych, słodkich wyrobów.

drożdżówki bezglutenowe

Bezglutenowe drożdżówki. Świetne na śniadanie do pracy, szkoły.
Bogate w błonnik, sycące, kruche ciasto z wierzchu.  Miękkie, delikatne w środku.  Maślana słodycz, złamana orzeźwiającym smakiem malin. Do tego polewa z odrobiną wanilii. Połączenie idealne.

Składniki (ok.10 drożdżówek):
  • 155 g słodkiej maki ryżowej ( brązowej)
  • 65 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki owsianej 
  • 50 g cukru
  • łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła klarowanego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1jajko
  • ziarenka z jednej laski wanilii ( opcjonalnie)
  • szklanka malin ( użyłam mrożonych)
 Polewa:
  • 100 ml mleka kokosowego
  • czubata łyżka ulubionego miodu
  • wanilia ( opcjonalnie)
pomysł na bezglutenowe śniadanie

W dużej misce mieszam mąkę ryżową, jaglaną i owsianą z cukrem. Dodaję sól i proszek do pieczenia. Do sypkich składników dorzucam pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ucieram rękami, aż powstanie kruszonka. Miskę odstawiam na jakieś pół godziny do lodówki. W tym czasie w osobnym naczyniu,  ubijam jajko i mleko kokosowe z wanilią.
Z lodówki wyciągam przygotowaną wcześniej kruszonkę. Stopniowo dodaję ubite mleko z jajkiem.
 Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypuję troszkę więcej mąki owsianej. Jeżeli jest zbyt twarde dodaję więcej mleka. Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto, które następnie rzucam kilkakrotnie do miski ( ubijając je). Przekładam do lodówki na kolejne 2 godziny.
Po tym czasie, na stolnicy wysypanej dowolną mąką bezglutenową wałkuję ciasto na grubość ok 4 mm. Układam maliny. Ciasto zwijam w rulon, kroję w  plastry o grubości ok. 1-1,5 cm.
Tak zrolowane bułeczki układam na blaszce, posypuję cukrem. Piekę, aż wierzch drożdżówek będzie mocno przyrumieniony ( 40-50 minut). Odstawiam na godzinkę do przestygnięcia. Polewam wcześniej przygotowaną polewą.
Tak upieczone bułeczki najlepsze są po ostudzeniu, przestają się kruszyć i są delikatne w środku.

zdrowe, bezglutenowe drożdżówki z malinami
przepis na bułeczki, inspirowany książką "Alternative baker", Allana Taylor-Tobin

3 komentarze:

  1. Z taką mąką na pewno jest zdrowe i bardzo dobre. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają genialnie, aż ślinka cieknie! Wciąż szukam urozmaicenia dla moich śniadań, a te zawijańce są bardzo kuszące ^^

    http://kuchniaellie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie, no i te malinki - uwielbiam :-)

    http://www.wszystko-smaczne.pl/

    OdpowiedzUsuń